Help jij nieuwkomers om zich sneller thuis te voelen in Melle?

Buddy = Engels woord voor maatje, vriend

Een buddy maakt nieuwkomers wegwijs in de samenleving, laat hen Nederlands oefenen en helpt hen een netwerk op te bouwen.


De kern van integratie is dat iedereen zich thuis voelt.

Mensen die van een ander land naar hier verhuizen doen dat om uiteenlopende redenen: voor hun werk, vanuit gezinshereniging, omdat ze hun thuisland zijn ontvlucht, ....

Om anderstalige nieuwkomers te helpen het Nederlands onder de knie te krijgen en de Vlaamse gewoontes te leren kennen, ondersteunen we hen via het buddytraject.

Hierbij wordt een nieuwkomer gekoppeld aan een vrijwilliger uit Melle. Op een informele manier en op een eigen tempo leren zij elkaar kennen. Als vrijwilliger luister je naar de vragen en noden van je buddy en oefen je samen het Nederlands. Zo is de stap naar werk, nieuwe vriendjes voor de kinderen of een hobby sneller gezet.

Van samen wandelen tot koffieklets

Wat doe je als buddy? Dat kiezen jullie helemaal zelf. Misschien gaan jullie samen sporten, plan je een uitstap of spreek je af voor een wekelijkse babbel bij de koffie. Het belangrijkste is dat je elkaar regelmatig ziet en dat jullie samen kunnen genieten van de buurt.

Waarom buddy worden? Enkele reacties van huidige vrijwilligers:

 “Voor mij is het een absolute persoonlijke verrijking om mensen met andere culturen te leren kennen en mee te werken aan hun integratie in onze maatschappij. Dit doen vanuit een gelijkwaardige samenwerking geeft aan beide partijen ongelooflijk veel voldoening.”

 

“Iets concreet doen voor mensen met een andere cultuur en taal geeft enorm veel voldoening. Het verbindt en schenkt vreugde aan beide partijen.”

 

“Ik geniet enorm van het samen zijn, het samen dingen doen. Het wederzijds respect hierbij is enorm hartverwarmend en hoopgevend.”

 

“Bijdragen aan een samenleving waar iedereen zich goed voelt en tijd kunnen delen met elkaar.”

Meld je aan als vrijwilliger

Maak je met plezier wat tijd vrij om een anderstalige nieuwkomer wegwijs te maken in Melle?

Had je graag wat meer informatie omtrent dit project?

Voel je ideeën kriebelen die nieuwkomers kunnen ondersteunen in hun integratie in onze gemeente?

Deze oproep kadert binnen een partnerschap tussen het lokaal bestuur van Merelbeke, Destelbergen & Melle.

banner subsidies