Dossier Kinderwelzijn: Kinderen opvoeden doen we samen

Gepubliceerd op maandag 17 januari 2022 8.38 u.
Ouders met kinderen weten het: kinderen komen niet met een handleiding. Het is een aloud cliché, maar elk kind is anders. En als ouder bots je in elk levensjaar op uitdagingen waar je samen of alleen mee aan de slag gaat.

Opvoeden is gissen en missen. Vallen en weer opstaan. Gelukkig kunnen ouders met al hun vragen terecht bij verschillende organisaties, verspreid over Vlaanderen. In Merelbeke kan dat bijvoorbeeld in het Opvoedingsloket van Het Huis van het Kind en Kind en Gezin. Samen met heel wat partnerorganisaties, zoals bijvoorbeeld Samen1Plan Gent Scheldekracht en Kind & Gezin, staan we klaar om ouders te ondersteunen.

Huis van het Kind: soms is één gesprek al voldoende
Huis van het Kind klaart samen met ouders specifieke vragen uit en werpt zich op als ‘zaklamp’ in het grote aanbod van opvoedingsondersteuning. Soms is dit een éénmalig gesprek waarbij ouders met een aantal tips of tricks verder kunnen. Soms zijn er een paar gesprekken wenselijk, met een doorverwijzing naar een meer gespecialiseerde dienst. Het Huis van het Kind kan daarvoor een beroep doen op een netwerk van verschillende professionele partners die in hun dagelijkse praktijk werken voor ouders, kinderen en opvoedingsondersteuning. Wat ze precies doen en wat hun specialiteit is, lees je in dit artikel.

Welke vragen krijgen jullie?
De vragen die we binnenkrijgen zijn heel uiteenlopend. Dat kan echt over alles gaan, want opvoeden en opgroeien omvat ook heel wat verschillende aspecten. We laten even zelf de
ouders aan het woord: "Het gaat thuis niet zo gemakkelijk. Onze oudste heeft het heel
moeilijk met slapen. Ik sta er ’s nachts alleen voor, want mijn man
doet nachtdienst. Ik ben kapot en weet niet meer wat gedaan.
Kan ik langskomen voor een afspraak?"
(Anja, mama van Kasper en Luka).

"Weten jullie of er ontmoetingsmomenten zijn voor mama’s?"
(Laila, kersverse mama van een flinke dochter.)

Wie kan er bij Het Huis van het Kind terecht?
Elke inwoner uit Melle en Merelbeke die een vraag heeft rond opvoeding en opgroeien. Wat kan Het Huis van het Kind voor jou doen? Luisteren naar je vraag of je verhaal en samen op zoek gaan naar de best gepaste ondersteuning. Het Huis van het Kind adviseert, informeert en helpt je je weg te zoeken doorheen het hulpverleningslandschap.


Wil je graag gebruik maken van deze dienstverlening?
Maak een afspraak via 09 210 07 76 of
jeugddienst@melle.be