Het zomerplan van ons vaccinatiecentrum

Gepubliceerd op woensdag 14 juli 2021 9.41 u.
Alle 16+ ers in onze eerstelijnszone kregen intussen een uitnodiging voor vaccinatie toegestuurd. Van alle 18+ers is 90% intussen een eerste keer gevaccineerd. Nu zijn de 12- tot 15-jarigen aan de beurt en daarna volgt een tweede kans voor wie eerder de prik miste.

Een goede vooruitgang

Mijlpaal! Alle 16+ers van onze eerstelijnszone kreeg intussen een uitnodiging voor het vaccin. 

Dank u! We halen een vaccinatiegraad van 73% op de volledige bevolking.

Bij de leeftijdsgroepen die al volledig uitgenodigd zijn halen we zelfs 90% en meer!

Maar: toch zijn we nog niet klaar. Om ons te beschermen tegen varianten is een hogere vaccinatiegraad toch nog nodig. Kinderen en jongeren worden misschien zelden erg ziek van het virus, maar ze kunnen er wel toe bijdragen dat het blijft circuleren. 

Daarom zet het vaccinatiecentrum deze zomer in op de jeugd. 

Daarnaast blijven we aandacht hebben voor de kwetsbaren, en pikken we gemiste eerste of tweede prikken op.

Planning: 

Momenteel (de twee weken vanaf 12 juli)

  • Uitnodiging 16- tot 18-jarigen

Opgelet! Het is mogelijk dat het niet lukt om deze afspraken online aan te passen. Dat komt doordat in de toekomst Pfizer met 3 weken tussen wordt gepland en deze uitnodigingen nog rekenen op 5 weken; Verplaatsingen van deze uitnodigingen kunnen daarom enkel in het callcenter gebeuren. 

Vanaf eind juli - begin augustus (afhankelijk van de leveringen)

  • Uitnodiging 12- tot 15-jarigen

- Zij krijgen een uitnodiging per post (te verwachten vanaf 19/7)

- Ze kunnen zich ook op QVAX inschrijven, én op onze eigen reservelijst voor de restjes van de dag. Meer info over de reservelijsten vind je hier

- Toestemming van de ouders is nodig. De beste manier hiervoor is meegaan naar het vaccinatiecentrum.

- Ga je zelf niet mee? Dan moet je een toestemmingsbrief meegeven. De voorbeeldbrief vind je hier. De brief moet minstens volgende elementen bevatten om correct te zijn: naam; voornaam en geboortedatum van het kind; naam voornaam en telefoonnummer van ouder of voogd; expliciete vermelding dat u uw kind in het vaccinatiecentrum wil laten vaccineren tegen COVID-19, de datum en een handtekening. 

- Schrijft je tiener zich in op QVAX of de reservelijst? Zorg dat je een brief klaar hebt liggen als hij alleen naar het vaccinatiecentrum moet komen.

- Komt een tiener alleen naar het vaccinatiecentrum, dan start de dokter een procedure op, indien mogelijk samen met de huisarts, om na te gaan of hij/zij gevaccineerd kan worden. 

- 12- tot 15jarigen krijgen een Pfizer-vaccin met een interval van 3 weken. de afspraak verplaatsen kan online of via het callcenter.

Meer informatie over de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen vind je hier: https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/12-15-jarigen

  • Tweede kans voo

- Wie zijn vaccin niet kwam halen. Zij kunnen zich inschrijven op QVAX of krijgen automatisch een nieuwe uitnodiging

- Wie het vaccin expliciet weigerde - zij moeten zich inschrijven op QVAX, want ze krijgen niet automatisch een nieuwe uitnodiging

Doorlopend

  • Opvangen van wie zijn tweede prik niet kon komen halen 
  • Inzetten op kwetsbare personen die moeilijk de weg vinden naar het vaccinatiecentrum

Goed om weten

Nieuwe uitnodigingen voor het Pfizer-vaccin (vanaf 19/7) laten drie weken tussen de eerste en tweede prik. Dat was tot dan nog vijf weken.

Wie al een uitnodiging heeft voor een tweede Pfizer-prik na vijf weken, kan dit niet vervroegen. Dit is dus anders dan bij het Astrazeneca-vaccin, waar je wel de interval van 12 weken kon verkorten. Er zijn onvoldoende vaccins en vrije momenten in de centra om dit ook voor Pfizer te kunnen doen. 

Bedankt voor het begrip!