Huishoudelijke hulp

Elke persoon en elk gezin, jong of oud, … kan een beroep doen op de dienstenonderneming van het OCMW van Melle voor 'hulp van huishoudelijke aard', dit wil zeggen voor de schoonmaak van de woonst (met inbegrip van de ramen) en/of was en strijk.

Hoe aanvragen?

Onze dienstenonderneming werkt met dienstencheques. Deze dienstencheques kan je aankopen bij Sodexo voor de prijs van 9 euro per cheque voor de eerste 400 cheques per persoon of de eerste 800 cheques per gezin per kalenderjaar. Voor elke cheque bovenop de 400 (per persoon) of de 800 (per gezin) stijgt de prijs van 9,50 naar 10 euro. Per kalenderjaar kunnen per persoon maximaal 500 dienstencheques en per gezin 1000 dienstencheques besteld worden.

Voor je deze dienstencheques kan bestellen, moet je je eerst inschrijven bij Sodexo. Dit kan per telefoon op het nummer van Sodexo (02 547 54 95), via een online inschrijving op de website van Sodexo of via het inschrijvingsformulier dat je op de website van Sodexo kan downloaden.

De betaling van de dienstencheques gebeurt per storting aan Sodexo. Het rekeningnummer vind je in de brief die Sodexo je opstuurt ter bevestiging van de inschrijving. Binnen de 5 werkdagen na ontvangst van je betaling ontvang je de bestelde dienstencheques per post. Ten slotte moet je de cheques gebruiken binnen de 8 maanden na de uitgiftedatum.

Op de dienstencheques is een forfaitaire belastingvermindering van 30 % van toepassing, voor een maximum van 1.380 euro per persoon en per jaar.

Sinds het aanslagjaar 2009 (inkomsten 2008) kunnen ook gebruikers met een laag inkomen genieten van dit voordeel via een 'terugbetaalbaar belastingkrediet'. De aanvraag tot terugbetaling gebeurt door indiening van de belastingaangifte met toevoeging van het fiscaal attest. Als je geen belastingbrief ontvangt, vraag je die op eigen initiatief aan bij jouw lokaal belastingkantoor.

Per gepresteerd uur geef je een dienstencheque aan onze poetsvrouw die de dienst heeft uitgevoerd. De praktische afspraken van de prestaties (frequentie en tijdstip) maak je vooraf met de dienstenonderneming van het OCMW. Elke werkperiode bedraagt 4 aansluitende uren. In overleg met jou zorgen wij voor een kwaliteitsvolle dienstverlening op maat.