Psychologische eerstelijnsbijstand

In september 2014 startten de OCMW’s van Merelbeke, Nazareth, Zottegem, Lochristi, Evergem, Melle en Deinze samen met het aanbieden van psychologische hulpverlening aan hun cliënten. De problemen waarmee de verschillende OCMW’s de laatste jaren te kampen hebben, zijn steeds complexer geworden. Om de cliënten terug actief te krijgen op de arbeidsmarkt, staan vaak diverse knelpunten in de weg, soms ook van psychologische aard.

Verslavingen, depressies of andere problemen zorgen ervoor dat mensen nog moeilijk hun weg vinden in onze samenleving. Een gespecialiseerde aanpak dringt zich meer en meer op, maar is moeilijk betaalbaar voor elk OCMW individueel. Bovendien is het onmogelijk dat elk OCMW zich voldoende kan specialiseren in elk van deze problemen. Daarom werd voor deze hulpverlening een samenwerking afgesloten met OCMW Gent, dat reeds jaren investeert in een team van psychologen om de maatschappelijk werkers bij te staan.

De hulpverlening kan, afhankelijk van de klemtoon die elk OCMW wil leggen, bestaan uit rechtstreekse begeleiding van cliënten of uit de ondersteuning van de maatschappelijk werkers via vorming of intervisie. De psychologen van OCMW Gent hebben maandelijks een zitdag in de betrokken OCMW’s.

Voor wie?

De zitdagen zijn enkel toegankelijk na een afspraak met een maatschappelijk werker.