QVAX: centrale reservelijst voor de vaccinatiecentra

Gepubliceerd op dinsdag 6 april 2021 13.07 u.
Vanaf 6 april kan elke meerderjarige zich inschrijven op het QVAX-platform. De vaccinatiecentra van Wachtebeke en Wetteren wachten de testen af om de lijst van QVAX te activeren.

Reservelijst vaccinaties beschikbaar voor iedereen

Vanaf 6 april kan elke meerderjarige zich inschrijven op een centrale, Vlaamse reservelijst voor de vaccinatiecentra. Wanneer je op die lijst staat, kan je opgeroepen worden wanneer je vaccinatiecentrum een vaccin over heeft. Je kan je hiervoor inschrijven via de website QVAX.be. 

De vaccinatiecentra van Wachtebeke en Wetteren wachten de testen af om de lijst van QVAX te activeren. Tot die tijd worden de eigen reservelijsten gebruikt. Meer hierover lees je hier. Je kan je er ook aanmelden.

Hoe werkt QVAX?

Je surft naar www.QVAX.be. Je maakt er een account aan. 

Je duidt aan wanneer je beschikbaar bent en op welke manier je gecontacteerd kan worden (best ook via sms). Je kan dit steeds aanpassen en zo je beschikbaarheid actueel houden. 

Je kan dan door het vaccinatiecentrum opgeroepen worden de dag zelf, bijvoorbeeld tussen 16 en 18 uur. Als je opgeroepen wordt, moet je binnen het half uur bevestigen. Anders wordt iemand anders gecontacteerd. 

Hoe snel kom je dan aan de beurt? 

De reservelijst is geen wondermiddel. Je helpt er mee gaatjes opvullen wanneer mensen niet komen opdagen en zorgt zo dat de centra geen vaccins moeten weggooien. Nuttig is het dus zeker. Maar de centra blijven zich wel houden aan de volgorde die door Vlaanderen is bepaald, ook bij het gebruik van reservelijsten. Dat wil zeggen dat men ook nu eerst de reservelijst met 65+ers en met risicopatiënten aanspreekt. 

Ben je een gezonde dertiger, dan is de kans heel klein dat jij nu voor de reserve wordt opgeroepen. Wanneer je eigen leeftijdscategorie aan de beurt is, is die kans al heel wat groter. 

Je moet je ook geen zorgen maken: ook als je ingeschreven bent via QVAX, zal je nog uitgenodigd worden op de normale manier als je niet bent opgeroepen vanop de reservelijst, of als je niet op een oproep gereageerd hebt.

De vaccinatiecentra in Wachtebeke en Wetteren werken momenteel nog met de eigen reservelijsten. Hierbij houden ze zich ook strikt aan de doelgroepen die op dat moment aan de beurt waren: eerst de eerstelijnsprofessionals, dan de oudere bevolking en de chronische patiënten, aangevuld met de prioritaire beroepen (politie en brandweer).

De Vlaamse overheid zorgt nu dus voor een reservelijst waar iedereen zich op kan aanmelden. De vaccinatiecentra van Wachtebeke en Wetteren wachten op de eerste testen van vaccinatiecentra Deinze en Roeselare met het QVAX systeem. Daarna zullen zij evalueren vanaf wanneer ze kunnen overstappen op de centrale reservelijst van Vlaanderen. Deze overstap zal gecommuniceerd worden via elzscheldekracht.be en de sociale mediakanalen van ELZ Scheldekracht en de betrokken gemeenten.